Branding met een beperkt budget: de voor- en nadelen

"Ik durf niet eens naar mijn website te kijken!" zei Moniek laatst, half grappend. Ze had onlangs een Brand Scan consult bij me aangevraagd om haar bestaande branding en website volledig door te lichten.

Als zelfbenoemde creatieve doe-het-zelver had ze met veel plezier haar eigen branding en website gebouwd, maar toch had ze zo haar twijfels over haar geesteskindje.

Tijdens het bespreken van de resultaten van de Brand Scan werd het voor haar duidelijk dat er een tegenstrijdigheid was tussen haar visie en de werkelijke staat van haar website.

Ondanks haar enthousiasme en toewijding aan haar branding, realiseerde ze zich nu dat het een rommeltje was en niet de professionele uitstraling had die ze voor ogen had (diep van binnen wist ze dit eigenlijk wel, anders had ze geen consult aangevraagd).

De aantrekkingskracht van DIY

Iedere dag weer zijn er veel ondernemers die vol enthousiasme en creativiteit zelf hun branding en website ontwikkelen, maar uiteindelijk teleurgesteld raken door het resultaat. Toch zijn er dagelijks honderden ondernemers in Nederland die het heft in eigen handen nemen en ervoor kiezen om alles zelf te doen. Deze keuze gebeurt niet zonder reden.

Het grootste voordeel van zelf je merk ontwikkelen

Zelf je branding creëren biedt je de mogelijkheid om echt na te denken over hoe jij het wilt en het kan nog leuk zijn ook. Als je zelf je merk ontwikkelt met een beperkt budget, moet je nieuwe vaardigheden leren om dit te doen. Voor degenen die het graag zelf willen doen zijn dit de grootste voordelen:

1. Volledige creatieve controle

Als je zelf je branding doet, heb je volledige creatieve controle en ben je 100% de bestuurder van je eigen merk. Je kunt experimenteren met ontwerpelementen, kleurenpaletten en typografie, waardoor je jouw unieke stempel op je merk kunt drukken. Dit geeft je de vrijheid om een resultaat te creëren dat volledig bij jouw visie en persoonlijkheid past. Hoewel dit voor sommigen ontmoedigend kan zijn en twijfels over hun merk kan veroorzaken, kijken anderen juist uit naar de mogelijkheid om hun bedrijf volledig zelf op te bouwen en vorm te geven. Niemand kent jouw bedrijf immers beter dan jijzelf!

2. Kostenbesparing

Het inschakelen van een professionele designer kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je een beperkt budget hebt. Door zelf je branding te doen, kun je deze kosten vermijden en je financiële middelen elders in je bedrijf investeren. Het kan vooral voordelig zijn voor startende ondernemers die nog niet over de financiële mogelijkheden beschikken om een professionele designer in te huren. Door je eigen branding te doen, kun je de kosten beheersen en stapsgewijs investeren naarmate je bedrijf groeit.

Het grootste nadeel van zelf je merk ontwikkelen

Laten we nu de spiegel omdraaien en kijken naar de nadelen van het bouwen van een merk met een beperkt budget. Ja, die zijn er ook en zijn ook belangrijk om te benoemen!

1. Perfectionisme

Niemand wil een bedrijf starten en meteen het gewicht van de wereld op hun schouders voelen. Een eigen bedrijf starten kan echt een gevoel van opwinding teweegbrengen. Alleen, als je weet dat je perfectionistisch bent, is de kans groot dat je veel beslissingen uitstelt. Het opbouwen van je eigen merk kan dan zeer stressvol zijn en verspil je kostbare tijd. En daardoor krijg je nooit echt het resultaat dat je wilt.

2. Onprofessioneel resultaat

De reden waarom veel doe-het-zelf websites en logo's een slechte reputatie krijgen, komt doordat de maker er onvoldoende energie en tijd in heeft gestoken om het echt goed te kunnen doen of niet over de juiste kennis beschikt op het gebied van designprincipes die het verschil maken tussen flop en top design.

3. Tijdsinvestering

Allereerst, een merk opbouwen kost tijd. Tijd die je in je al overvolle schema misschien niet hebt. Een merk opbouwen bestaat niet uit het bedenken van een slogan, een mooi logo uitkiezen en je bent klaar. Het is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Zonder professionele ervaring of begeleiding kun je dit niet in een paar dagen zelf doen. Weet je dat het lang duurt voor je nieuwe programma's kiest en bezorgt het ontwerpen je angst, dan is investeren in een brandingexpert de juiste optie. Zo bespaar je tijd en kun je je volledig op jouw core-business richten.

4. Ruimte voor fouten

Een ander nadeel van je merk opbouwen zonder hulp is dat dit meer ruimte voor fouten overlaat. Je hebt nog nooit iets met branding gedaan en hebt geen echte kennis op dit gebied. Hierdoor zul je in het begin meer fouten maken en hiervan echt moeten leren. Een doe-het-zelf merk kan geweldig zijn als je het zelf de dingen kunt geven die het nodig heeft en zelf je identiteit vormgeeft. Alleen is het minder effectief dan je branding uitbesteden aan een professional.

5. Belemmering van groei

Neem je je eigen branding in handen, dan is het belangrijk om te realiseren dat je met een beperkt budget misschien niet de juiste klanten aantrekt. Het kan je groeipotentieel beperken. Weinig investeren en alles zelf doen lijkt heel aantrekkelijk, maar wees hier voorzichtig mee. Aan de andere kant zijn er mensen die juist graag willen investeren, omdat ze niet het risico willen lopen om weinig tot geen klanten aan te trekken. Dit is zeker aan te raden, maar je moet hier wel echt zelf voor willen kiezen.

Wat ga jij doen?

Ik hoop dat dit je helpt te beslissen of je wel of niet zelf jouw branding wilt ontwikkelen. Niemand kan je vertellen welke manier de juiste is, want beide manieren hebben voor- en nadelen. Als veel investeren je een angstig gevoel geeft, dan is wachten misschien de juiste optie voor jou. Misschien helpt het jou juist om eerst zelf aan de slag te gaan. Het belangrijkste is dat je een beslissing maakt die past bij jouw bedrijf en doelen.

Geschreven door Linda Groeneveld, Webflow website designer bij Studio Soaked