Verbeter je zichtbaarheid online met een gezond merk. Doe de Brand Health Check

We gaan hardlopen, eten gezonder en nemen vaker de trap. Dit alles met als doel om ons beter te voelen en die broek net wat comfortabeler om onze taille te laten zitten.
Want wanneer we ons goed voelen en tevreden zijn met ons spiegelbeeld, vergroot dit ons zelfvertrouwen en presteren we beter.

Merken zijn net mensen

Na de bevalling van mijn zoontje Hero (januari '23) merkte ik dat mijn energieniveau flink was gedaald 'goh, wat gek!'. Maar ik nam mezelf voor om elke dag minstens een kwartiertje te gaan wandelen. En raad eens? Ik begon me steeds beter te voelen en mijn functioneren verbeterde ook.

Ik was me namelijk bewust van het probleem (lage energie, vergeetachtigheid) en vond een oplossing (dagelijks wandelen, gezonder eten). En het werkte!

Door bewust te worden van het probleem en actief stappen te ondernemen, kunnen we grote veranderingen teweegbrengen. Dus laten we datzelfde principe toepassen op jouw merk.

Jouw merk heeft zijn sterke en zwakke punten

In tegenstelling tot een broek die steeds strakker gaat zitten of een bejaardenmomentje ('Waar heb ik nu weer mijn telefoon gelaten?'), zijn we ons echter niet altijd bewust van de sterke en zwakke punten van ons merk. Vandaag help ik je om te controleren hoe gezond jouw merk is.

Door het beantwoorden van 5 vragen krijg je helderheid over de huidige positie van jouw merk. Bovendien ontdek je precies waar je nog kunt verbeteren, zodat je merk nog beter kan presteren en jouw ideale klanten je makkelijker online kunnen vinden.

Waarom je een Brand Health Check moet doen

Het is de enige manier om erachter te komen of jouw merk werkelijk sterk genoeg is. Sterk of zwak, positief of negatief - dit zijn allemaal eigenschappen die een merk kan hebben. Merken zijn, net als mensen, levend en voortdurend in beweging en onderhevig aan veranderingen.

Eerlijk, heb jij je website laten bouwen of zelf in elkaar gezet, zonder echt stil te staan bij je merk? Dan is het nu tijd om even pas op de plaats te maken en je merk grondig te evalueren. Het is lastig om verbeteringen aan te brengen als je niet precies weet wat er verbeterd moet worden. Daarom wil ik vandaag met jou delen hoe je een grondige merkcontrole kunt uitvoeren. Pak snel je pen en papier erbij, want we gaan samen aan de slag!

Hoe groot is de impact van je merk?

Je hoeft echt niet zo'n bekendheid te hebben als Apple of Tony Robbins, dus vergelijken op dat niveau is niet nodig. Apple heeft duizenden werknemers en Tony Robbins heeft tienduizenden fanatieke volgers. Grootte is niet zo belangrijk, je kunt nog steeds net zo krachtig zijn met minder klanten of volgers.

Wat ik bedoel, is dat jouw merk met 50 of 100 klanten sterker of groter kan zijn dan een merk met 10.000 klanten. Het draait namelijk niet alleen om het aantal klanten dat je hebt, maar of JOUW doelgroep JOU kent. Sta jij op de voorgrond binnen jouw branche? Ben jij de Beyoncé binnen jouw niche? Laten we eens de volgende vragen bekijken en geef eerlijk antwoord:

Vraag 1. Kent een behoorlijk aantal mensen jouw merk?

Dit gaat niet alleen over de mensen die een aankoop bij je hebben gedaan of met je hebben samengewerkt, maar ook naar potentiële klanten. Geef jezelf dan een cijfer tussen de 1 en 10:

1 – Bijna niemand kent me... behalve mijn moeder en mijn bestie.
10 – Ik heb een solide basis van mensen die mij kennen

Vraag 2. Begrijpen mensen jouw dienst of product?

Geef jezelf een cijfer tussen de 1 en 10.

1 – Ik krijg veel vragen in mijn inbox over mijn producten en diensten.
10 – Ik krijg zelden vragen over mijn product en diensten.

Een duidelijk merk is de sleutel voor online succes

Een duidelijk merk is de sleutel. Het onbekende is eng voor klanten. We kopen veel minder snel iets als we ergens over twijfelen. We willen duidelijk voelen dat iets goed voor ons is en aan onze behoeften voldoet. Heb je iemand de afgelopen maanden verteld over je merk en reageerde hij of zij verbaasd? Grote kans dat diegene geen duidelijk beeld van jouw merk had.

Wees heel specifiek in je services en aanbod

Je kunt snel een patroon ontdekken als mensen je telkens dezelfde soort dingen vragen. Daarom is je merk misschien niet zo duidelijk als je zelf denkt.

Laatst vroeg iemand wat doet een Webflow developer (that's me). Ik heb dat toen uitgelegd en op mijn website dat ook meer verduidelijkt. Ik ging, onterecht, vanuit dat mijn doelgroep dat wel weet. Maar dat waren aannames die mijn merk kan beschadigen.

Als je jezelf een iets lagere score geeft, lees dan misschien snel je websiteteksten nog eens door.

Probeer niet overdreven informeel te klinken, want je klanten zitten echt niet op vakjargon te wachten.

Doe alsof je iedere bezoeker nooit van jou en je service heeft gehoord

Het is altijd aan te raden om je bezoekers op je website te behandelen alsof ze geen voorkennis hebben van jouw service of product. Een pagina met veelgestelde vragen (FAQ) is hiervoor zeker aan te raden.

Geschreven door Linda Groeneveld, Webflow website designer bij Studio Soaked