Wanneer is het verstandig om géén grote investering te doen in je branding

Gisteren stond ik in de keuken een Caesar salad klaar te maken voor de lunch. Mijn man schonk alvast een glas heerlijke Sauvignon voor ons in, terwijl ik aan de eettafel ging zitten en het stapeltje post opzij schoof. Mijn oog viel op een klein wit papiertje met zwarte koeienletters: 'UW PRIVÉ CHAUFFEUR', met daaronder alleen de Instagram-handle en mobiel nummer. Geen logo, geen merkkleuren, alleen een glanzende afwerking (dat dan weer wel).

"Nou, daar is niet veel geld aan uitgegeven" dacht ik bij mezelf. Maar tegelijkertijd ontstond er ook een intern conflict. "Waarom zou je überhaupt veel geld investeren in je branding en 'waarom moeilijk doen als het makkelijk kan'?" Vandaag wil ik graag mijn antwoorden op deze vragen met je delen.

Je moet altijd investeren in je branding: je tijd of je geld

Als je de tijd hebt om alles zelf uit te zoeken en te doen, en je vindt het leuk om te doen, kun je echt ver komen met een zelfgemaakte branding. Zodra je meer hulp en begeleiding nodig hebt of alles wilt uitbesteden, zal het je zeker minder tijd kosten, maar wel meer geld. Het is aan jou om te bepalen wat past bij jouw persoonlijke situatie.

Hoe weet je dat je beter (nog) geen grote investering in je branding moet doen?

Als ervaren brand- en webdesigner weet ik wat een goed doordachte branding kan betekenen voor het succes van een bedrijf. Het is altijd een investering die dubbel en dwars de moeite waard is als je je onderneming wilt laten groeien. Toch zijn er situaties waarin ik je af raad om grote investeringen te doen in je merk.

1. Het kan misschien nog te vroeg zijn in je ondernemerschap

Misschien heb je aan het begin van jouw zakelijke avontuur al alles in kaart gebracht. Je weet met wie je wilt werken en wat je waarden zijn. Maar na een paar maanden en een aantal klanten en opdrachten kom je erachter dat dit misschien niet jouw ideale doelgroep is of je wilt toch ander soort diensten aanbieden.

2. Je hebt het budget (nog) niet

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is toch een punt dat benoemd moet worden. Veel startende ondernemers erkennen de waarde van een goede branding en willen niets liever dan direct met een professionele designer aan de slag die hun visie kan uitwerken, maar ze hebben (nog) niet de financiële middelen voor volledig maatwerk.

3. Je wilt niet meer klanten

Ik ken een fantastische kapper (shout-out naar Maxime). Ze is zeer bekwaam in haar vak, haar agenda is altijd vol en haar klanten zijn loyaal. En Maxime heeft geen website. Die behoefte is er ook nooit geweest, omdat ze al snel succesvol haar bedrijf kon opbouwen via mond-tot-mondreclame. Bovendien zit ze niet te wachten op maandelijks nieuwe klanten. Ze werkt alleen en ruilt haar tijd in voor geld, waardoor ze snel het maximale aantal klanten per maand bereikt.

4. Klein lokaal bereik

Net als bij het voorbeeld van de privéchauffeur flyer is het niet nodig om een grote investering te doen als je alleen maar mensen binnen een straal van 10 km wilt bereiken. Wat mij betreft hadden ze iets meer aandacht mogen besteden aan het de flyer: meer informatie over de chauffeur, een website vermelding met reviews, wellicht een goed genomen foto van de chauffeur. Maar de vraag is of dit daadwerkelijk een hogere ROI had opgeleverd. Misschien heeft hij het geprobeerd, maar bleek het resultaat van een eenvoudig zwart-wit flyertje beter.

Geschreven door Linda Groeneveld, Webflow website designer bij Studio Soaked