Wat is beeldtaal en waarom is dit zo belangrijk voor jouw merk?

Goede brand designers weten dat een consistent ontwerp belangrijk is voor het merk waarmee ze werken. Voordat ik voor mezelf begon, werkte ik als grafisch vormgever voor een merk dat uitblonk in het consistent houden van hun beeldtaal: Rivièra Maison. 

Zelfs al veranderde de hele collectie twee keer per jaar, je herkende direct een Rivièra Maison item! De klassieke letters die op ieder meubelstuk en servies werden gedrukt en het product exact omschreven ('Glass' op glazen, 'Sugar' op suikerpotjes), fungeerden als de beeldtaal voor het merk.
Hun beeldtaal was zo herkenbaar en uniek voor dit merk dat anderen die probeerden het merk te kopiëren, te maken kregen met juridische uitdagingen.
Beeldtaal is de consistentie in ontwerp tussen diverse producten binnen dezelfde productfamilie of hetzelfde merk. Een ander voorbeeld zijn de dubbele roosters op alle BMW-modellen sinds de jaren 60. Zie je dat op een auto, dan weet je meteen dat je met een BMW te maken hebt 

Beeldtaal is als echte taal 

Beeldtaal is als een 'taal' omdat het een consistente set regels heeft om diverse producten met elkaar in verband te brengen, net zoals een echte spreektaal mensen helpt om met elkaar te praten.  

Door beeldtaal te gebruiken, zorg je ervoor dat de ervaring die de klant met je merk beleeft consistent is. Maar hoe behoud je de consistentie van je beeldtaal als je je merk op verschillende manieren presenteert, zoals op social media banners, posts, blogs, advertenties en e-mailberichten? 

Een style guide kan ervoor zorgen dat je je beeldtaal consistent kunt blijven uitdragen

Als je ooit je branding hebt laten maken door een brand designer, vraag dan om een uitgebreide style guide. Daarin worden al je grafische elementen opgenomen, evenals richtlijnen voor hun gebruik in diverse doeleinden. Het bevat ook voorbeelden van wat je juist wel en niet moet doen, waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen wat betreft je beeldtaal. 

Geschreven door Linda Groeneveld, Webflow website designer bij Studio Soaked